Making Europe Work – Network Seminar u Sarajevu

Seminar Making Europe Work 4Tokom vikenda od 22.06. do 24.06. 2018. godine održan je Network Seminar u okviru projekta „Making Europe Work“ – Građanska akademija za mlade diseminatore iz Francuske, Njemačke i Zapadnog Balkana u hotelu Astra Garni u Sarajevu. Projekat se implementira od 2016. godine, a u svoju završnu fazu ulazi iduće 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Network Seminar organizovan je od strane nosioca projekta te Youth for Peace kao lokalnog partnera. Na seminaru se okupilo 13 mladih iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije, Njemačke i Srbije. Tokom 3 dana sastanka mladi su imali priliku razgovarati o i planirati naredne aktivnosti u okviru projekta, te iznijeti ideje i kreirati skice svojih radionica, koje će nastati kao produkt njihove uključenosti u projekat. Također na sastanku su učesnici razgovarali i sa predstavnicima ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini o europskoj viziji i budućnosti kako Bosne i Hercegovine, tako i cijelog Zapadnog Balkana.

U subotu je održana panel diskusija na temu „Kultura sjećanja: Kako se suočavamo sa prošlošću? Razrješavanje konflikta sa osvrtom na regionalnu i europsku integraciju”. Gosti na panel diskusiji bili su Monja Šuta Hibert ispred TPO Fondacije, te Michele Parente kao predstavnik organizacije Forum ZfD, dok je diskusiju moderirao Daniel Eror, kao predstavnik Youth for Peace. Nakon panel diskusije učesnici su obišli Sarajevo, te vidjeli neke od najbitnijih destinacija, značajnih kako za historiju, tako i za politiku Bosne i Hercegovine.

Nedjelja ujutro bila je posvećena temi “Razrješavanje konflikta sa osvrtom na regionalnu i europsku integraciju”, o kojoj je govorio Nicolas Moll. Ostatak dana razgovaralo se o transnacionalnoj radionici, koju će učesnici dalje razvijati na seminaru u Otzenhausenu u septembru ove godine. Youth for Peace na ovom sastanku predstavljala je Emina Frljak.

 

 

 

 

Seminar Making Europe Work 3 Seminar Making Europe Work 2 Seminar Making Europe Work 5