YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

Koordinatori projekta se okupili

Projekt YOUr Past - Present - Future je odabran kao jedan od najboljih u sklopu prvog poziva Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) te će biti realizovan u predstojećim mjesecima. Prvi korak ovog projekta je okupljanje koordinatora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u cilju operativnog planiranja i detaljne razrade plana aktivnosti. Na Zlatiboru, u periodu od 17. do 19. 08. 2018. godine okupljeni koordinatori projekta su se detaljno upoznali sa ciljevima i aktivnostima projekta, te isplanirali predstojeće faze. Strategija promocije projekta, kao i detaljan set kriterija za odabir učesnika je kreiran. Projekt ne bi imao poentu ako ne okuplja kvalitetne učesnike, tako da će uskoro i prvi poziv u sklopu projekta YOUr PPF biti objavljen; svi studenti iz BiH, Srbije i Crne Gore, koji su zainteresovani za teme projekta, će imati priliku da se prijave i učestvuju u ovoj poučnoj i zanimljivoj priči.

YOURPPF 1 1YOURPPF 1 2YOURPPF 1 3YOURPPF 1 4