YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

Susret mladih u Podgorici

Priča o izgradnji mira u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori se nastavlja! Srednjoškolci su se okupili u Podgorici na trodnevnom seminaru i učili o transformaciji konflikta, medijskoj pismenosti, ljudskim pravima i izgradnji mira.

PG2d

Na seminaru je učestvovalo 29 učenika trećeg i četvrtog razreda srednjih skola iz 15 gradova širom Crne Gore. Učili su o temama: transformacija i rješavanje konflikta, medijska pismenost, ljudska prava, konstruktivni dijalog i izgradnja mira. Seminar se održao u Hotelu Kerber u Podgorici od 25.01.2019. do 27.01.2019. Kroz temu konflikta, učesnici su učili o konfliktima unutar sebe, među ljudima, grupama, i zemljama sa Mladenom Ivanovićem. Na radionici o medijskoj pismenosti, učesnici su učili kako da prepoznaju lažne novosti i kako da koriste društvene mreže na najsigurniji način sa Milenom Vučelićc iz Američkog ugla Podgorica. O ljudskim pravima je govorio Danijel Kalezić iz organizacije Queer Montenegro, sa fokusom na diskriminaciju prema ženama, LGBT populaciji, i različitim etničkim grupama. Radionicu o konstruktivnom dijalogu i izgradnji mira održao je Miloš Kalezić iz Centra za građansko obrazovanje koji je kroz različite igre i radove u grupama razgovarao sa učesnicima na temu mira na prostorima Balkana.

PG2bPG2aPG2c