YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

Prvi trening „YOUr Past, Present, Future“ u Somboru

U Somboru, Srbija, u periodu od 13. do 16. oktobra 2018. godine, realizovan je četvorodnevni trening koji je okupio mlade iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i prvi je u nizu aktivnosti u okviru projekta „YOUr Past, Present, Future“ podržanog od Regional Youth Cooperation Office - RYCO

SM2

SM1

Učesnici su učili i diskutovali o temi identiteta spoznajući na taj način i sebe i druge, ali i način kako njih drugi vide, te kako određene karakteristike mogu dovesti do društvene generalizacije. Također, važna tema stereotipa, predrasuda i diskriminacije, te govora mržnje je obrađena. Učesnici su kroz diskusiju, interaktivno učenje i primjere iz svakodnevnog života stekli nova znanja vezana za ove teme ili su proširili već postojeća. Ovaj modul predstavlja prvu kockicu složenog mozaika edukacije i treninga mladih u cilju razvoja njihovih kapaciteta za aktivno djelovanje u društvu, borbu protiv neznanja i konformizma, te aktivno zalaganje za izgradnju mira i zdravijeg društva u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Prvi modul treninga u okviru projekta „YOUr Past, Present, Future“ vodile su omladinske radnice Milica Lugumerski i Ivana Barać. U narednom periodu ovu grupu mladih očekuju i treninzi u Podgorici i Sarajevu, a potom se od njih očekuje i da svoje znanje i iskustvo multipliciraju u radu sa mladima u svom okruženju.

SM4SM3