POWER projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima iz BiH i Crne Gore: Caritas Barske nadbiskupije, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt će trajati dvije godine te se provodi na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ciljevi ovog projekta su povećavanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, uspostavljanje funkcionalnijeg instutucionalnog okvira u BiH i Crnoj Gori za zapošljavanje OSI, jačanjem dijaloga između organizacija civilnog društva, poduzeća i javnih institucija te razvijanje odgovarajućih okruženja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Projekt POWER je financiran od strane Europske unije, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. 

Infosesija POWER projekta

power 2

Zahvaljujući podršci Europske unije, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, realizacija projekta POWER je započela: Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Projekt POWER, kojeg provodi Caritas BiH s partnerskim organizacijama, ima za cilj stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Na Info sesiji koja je održana u četvrtak, 15. 03. 2018. godine u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, okupili su se predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, udruženja osoba s invaliditetom te predstavnici partnerskih organizacija. Projekt menadžer gosp. Zlatko Malić je tokom prezentiranja projekta POWER naglasio kako partnerske organizacije uz podršku Europske unije žele dati svoj doprinos u kreiranju boljeg okruženja za osobe s invaliditetom, osobito na području obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti. Nazočnima se obratio i gosp. Gianluca Vannini, v.d. šefa Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Delegaciji EU u BiH. Gosp. Vannini je u svom obraćanju naglasio sljedeće: „Ovaj projekt odgovara na zajedničke potrebe u prekograničnom teritoriju Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a to je povećati mogućnosti zapošljavanja i radnu inkluziju osoba s invaliditetom, te na taj način doprinijeti promociji održivog razvoja u prekograničnom području. Ovaj projekt financira program prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore za period 2014.- 2020. Program omogućuje 7.6. milijuna eura za projekte vezane uz promociju mogućnosti zapošljavanja, turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa, te zaštitu životne sredine“- kazao je gosp. Vannini.

Učesnici info sesije su razmijenili iskustva i iznijeli konkretne prijedloge za kvalitetnu realizaciju projektnih aktivnosti. Naglasak je stavljen na izradu novih, profesionalnih kurikuluma za obrazovanje osoba s invaliditetom. Kroz projekt će se izraditi četiri nova kurikuluma za osposobljavanje odraslih osoba s invaliditetom, ali i četiri kurikuluma za neformalne obuke kojima će se ojačati profesionalne kompetencije osoba s invaliditetom. Projekt je predvidio i izradu interaktivne web stranice na kojoj će se naći sve relevantne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Sudionici info sesije su također diskutirali o sajmu za zapošljavanje osoba s invaliditetom, mogućnostima za pripravnički angažman u poduzećima i organizacijama, ali i o mjerama koje je potrebno provesti kroz javni sustav kako bi se olakšao i ubrzao proces zapošljavanja.

Projekt P.O.W.E.R. financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura od čega Europska unija financira 390.800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt će trajati dvije godine i provodi se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, prenosi mrežna stranica mladicentar.org.

 power 3power 4

"Preuzeto sa: caritas.ba"