Održan prvi trening u okviru projekta "Entrepreneurial Mindset through Social Innovation in Youth Work"

U okviru projekta „Entrepreneurial Mindset through Social Innovation in Youth Work“u Draču, Albanija je održan prvi trening. Ispred Youth for Peace organizacije učesnici su bili: Anela Zorlak, Dino Hamzić, Mireille Imamovic i Aida Terzić. Devetodnevni kurs je također bio jako produktivan. Tokom treninga učesnici su kroz interaktivne radionice imali priliku usvajati znanja, ali i razvijati vještine vezane za poduzetništvo.

EMSI YW 1a

Od prvog dana mladi učesnici iz BiH, Rumunije, Kosova, Turske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Albanije su izučavali temu zapošljavanja te trenutne situacije u cijelom regionu. Međutim, Fokus ovog treninga je bilo socijalno poduzetništvo, tako da su se učesnici upoznali s holističkim pristupom neformalnog obrazovanja i podijelili svoja iskustva o vještinama, stavovima i znanju vezanom uz poduzetničko obrazovanje, kao i rad na izgradnji socijalnog poduzeća. Ideje o socijalnom poduzetništvu uredio je SCAMPER, alat koji pruža 8 kritičnih pitanja koja treba postaviti kako bi se razvile potencijalne ideje za poslovne prilike. Osim što su radili na vlastitim idejama, mladi su radili I na sebi, poboljšavajući svoje vještine prezentacije kroz Pitch Presentation.
Tokom treninga učesnici su posjetili različite institucije gdje su mogli da se upoznaju sa primjerima dobrih i funkcionalnih praksi kada je u pitanju socijalno poduzetništvo, inovacije i poduzetništvo općenito.
Također, učesnici su radili na razvijanju vlastitih radionica koje će implementirati u svojim matičnim zemljama sa mladima. Kako bi radionice bile što bolje i produktivnije, učesnici su imali priliku da ih održe tokom treninga te dobiju feedback kako od trenera tako i od ostalih učesnika.
Projekat je sufinansiran od strane ERASMUS+ programa Evropske Unije.

EMSI YW 2EMSI YW 3EMSI YW 4EMSI YW 5