YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

Hatred, prejudices, ethnic labels, conflict, war, differences in belief, pain, hate speech, or fear of others is no taboo for this group of youth. Through the recognition of their own identities, the participants of the seminar have seen opportunities for peace building, which is the basis for better present.

SA2b

Story of peace-building in Bosnia and Herzegovina, Serbia and Montenegro has a new chapter! Students have gathered in Podgorica for three-day-long seminar to learn about conflict transformation, media literacy, human rights and peace-building.

PG2d

Which narratives we live with? How do we remember past? Do we know how to conduct dialogue? Are we satisfied with societies where we live or we want to build peace? – those are questions that we have opened with participants of YOUr Past – Present – Future Project supported by Regional Youth Cooperation Office - RYCO

SA3

In Sombor, Serbia, between 13-16 October, 2018, a four-day training was held that brought together young people from all over Bosnia and Herzegovina, Serbia and Montenegro and is the first in a series of activities within the project "YOUr Past, Present, Future "supported by the Regional Youth Cooperation Office - RYCO.

SM2

Projekt YOUr Past - Present - Future je odabran kao jedan od najboljih u sklopu prvog poziva Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) te će biti realizovan u predstojećim mjesecima. Prvi korak ovog projekta je okupljanje koordinatora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u cilju operativnog planiranja i detaljne razrade plana aktivnosti. Na Zlatiboru, u periodu od 17. do 19. 08. 2018. godine okupljeni koordinatori projekta su se detaljno upoznali sa ciljevima i aktivnostima projekta, te isplanirali predstojeće faze. Strategija promocije projekta, kao i detaljan set kriterija za odabir učesnika je kreiran. Projekt ne bi imao poentu ako ne okuplja kvalitetne učesnike, tako da će uskoro i prvi poziv u sklopu projekta YOUr PPF biti objavljen; svi studenti iz BiH, Srbije i Crne Gore, koji su zainteresovani za teme projekta, će imati priliku da se prijave i učestvuju u ovoj poučnoj i zanimljivoj priči.

YOURPPF 1 1YOURPPF 1 2YOURPPF 1 3YOURPPF 1 4